Sportmassage
Indien je veel sport of intensief traint kunnen je lichaam en spieren zwaar belast worden en ontstaat er “overbelasting”. Een van de meest voorgestelde manieren om overbelasting te behandelen is rust of een bezoek aan de sauna. Met behulp van een sportmassage kan je overbelasting voorkomen en kunnen belangrijke processen die het lichaam herstellen, bevordert worden. Een goede sportmassage kan overbelasting van het hele lichaam en lokale overbelasting verhelpen. Dit wordt voornamelijk gedaan door verbetering van de doorbloeding, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter getransporteerd worden en afvalstoffen worden afgevoerd.
Wat is een sportmassage:
Een sportmassage kenmerkt zich doordat er verschillende handgrepen worden uitgevoerd op het geblesseerde lichaamsdeel van een sporter. Met als doel om de conditie van het lichaamsdeel te verbeteren en de blessure die behandeld wordt te verhelpen of zo min mogelijk last van te hebben.
De handgrepen en massagetechnieken zorgen ervoor dat er prikkels optreden in het lichaam en deze brengen weer reacties op gang die het herstel inleiden. Het lichaam werkt als eenheid en door overbelasting kunnen er een aantal reacties ontstaan, zoals spierpijn, vermoeidheid, een minder goede doorbloeding, stijfheid en verhoogde spanning. Een sportmassage kan deze reacties wegnemen of verminderen. Een sportmassage is dus in de eerste plaats gericht om sporters weer fit te krijgen, maar kan ook ontspannend werken. Daarom kan het ook geschikt zijn voor niet sporters.
Bij het toepassen van een sportmassage door een sportmasseur worden de volgende processen in gang gezet:
- In de huid en spieren gaan de haarvaten open staan, wat de doorbloeding aanzienlijk verbetert.
- Met een gestimuleerde doorbloeding worden afvalstoffen beter afgevoerd en kan spierpijn voorkomen worden.
- Zuurstof en andere voedingsstoffen weten de spieren beter te bereiken en helpen bij het herstel en opbouw.
- De spierspanning neemt af door de inwendige druk van de massage.
Oorzaken van overbelasting
Er zijn een aantal oorzaken toe te wijzen aan de overbelasting van de spieren:
- Eenzijdige belasting
- Blessures
- Statische belasting
- Slechte techniek
- Verkeerde uitvoering
- Slechte warming-up
- Koude temperaturen
- Chronische belasting
- Vermoeidheid
- Verandering van de oefeningen
- Te veel en intensieve training
- Verkeerde kleding en schoenen
Massagetechnieken
Bij je klachten van overbelasting worden verschillende massagetechnieken gehanteerd. Veel gebruikte technieken zijn wrijvingen, knedingen, schuddingen en klopbewegingen. Om het zo comfortabel mogelijk aan te laten voelen wordt er vaak een tussenstof gebruikt. Deze tussenstof wordt ook gebruikt om wrijving en irritatie te voorkomen. Een andere functie is het realiseren van een betere doorbloeding door vaatverwijding.
Wanneer sportmassage:
Met een goede “cooling down” kunnen al veel van de afvalstoffen afgevoerd worden waardoor de klachten grotendeels voorkomen kunnen worden. Maar stel dat na een training het vocht en lactaat zich toch ophopen dan kan er toch spierpijn optreden. Het is dan raadzaam om de dag na een intensieve training een sportmassage te nemen.
Indien de sportbelasting zeer intens is geweest, bijvoorbeeld bij een marathon, dan is het verstandig om een sportmassage uit te stellen. Als de spieren nog te overbelast aanvoelen kan een sportmassage minder aangenaam zijn. Het is dan te adviseren om de spieren eerst rust te gunnen. Bij een spierscheuring of een ontsteking wordt geen sportmassage gegeven.
Kosten sportmassage:
20 minuten – 30 euro
40 minuten – 50 euro
60 minuten – 75 euro